понеделник, 2 октомври 2017 г.

Кайо Тера: Бразилското джу джицу е за забавление



Преди броени дни в София се проведе тридневния семинар по бразилско джу джицу от 11 кратният световен шампион Кайо Тера (Caio Terra). Трудно е за вярване, но е факт, че младият професор Кайо Тера отдели цели 3 дни при гостуването на "Twisted Jiu Jitsu", членове на "Caio Terra Аssociation". По график в два от дните се проведоха вечерни тренировки, а на третият ден се проведе дългоочакваният семинар, който продължи много над планираното. Трудно е да се опише атмосферата и силното присъствие на професора, но едно може да се каже с точност – това е човекът, който вдъхновява и променя хората.

Какво се случи на семинара?

По време на семинара Кайо Тера каза неколкократно, по различни начини, че „бразилското джу джицу е за забавление“ и „ако използваш сила означава, че допускаш грешка“, но на практика показа, че всичко това е достижимо единствено с отлично разбиране на отделните техники и чрез постоянно изчистване дори на най-дребните детайли.

Целия семинар беше изпълнен със забавни моменти и въпреки шегите, вниманието на Кайо към детайлите и работата му върху грешките бяха впечатляващи. Техниките, които показа бяха едновременно сложни и лесни, както за начинаещите бели колани, така и за по-обиграните цветни колани. Да, сигурно звучи странно и нелогично, но на практика имаше редица детайли, които бяха лесни за всички и заедно с това имаше дребни детайли, които се оказаха сложни за цветните колани може би заради изградения комфорт от по-дългогодишната практика. Въпросният „комфорт“ беше заменен с постоянни корекции, допълнени с много изчерпателни обяснения и детайлни демонстрации. Всичко това породи редица въпроси, на които Кайо отговори в негов стил - непринудено, но точно и изчерпателно. Ето няколко от тях:

Спазваш ли някаква специална диета за по-добра издръжливост?

- Да, разбира се, Грейси диетата… (след кратка пауза и пълна тишина в залата) Шегувам се, не спазвам специална диета, но не се храня в заведенията за бързо хранене, избягвам сладките неща като бонбони и газирани напитки. Внимавам с количеството храна и дори си позволявам десерт, но разумно.

Правиш ли специални упражнения за издръжливост? Как се справяш с умората след няколко последователни борби?

- Не правя специални упражнения за издръжливост и по време на игра се старая да бъда в позиции, които са уморителни за противника. Ако се натрупа умора се възстановявам в сигурни позиции като гард, маунт, сайд контрол, но не и в позиции като халф гард – това е позиция, в която трябва да се работи усилено. Някои смятат, че гардът е позиция за печелене на време, но това е позиция, като всяка друга.


Как да преодолеем периодите на застой и как да се справим с чувството, че не напредваме?

- Периодите на застой са нещо обичайно и въпреки чувството, че не се напредва, става точно обратното. Докато сте в залата и тренирате вие ставате по-добри въпреки, че не го усещате. Вероятно хората, с които тренирате също като вас стават по-добри и се развивате заедно. Развитието се прекъсва единствено ако по някаква причина сте извън залата и не тренирате.


Кой е оптималния начин за научаване на нови техники?

- Сигурно сте попадали на хора, които постоянно правят нови и нови техники, но всъщност те просто пресъздават/имитират изпълнението на тези техники – в дългосрочен план това няма да доведе до добри резултати. Бразилското джу джицу е сложен спорт с множество отделни техники с различни вариации, които може да се изпълняват в различна последователност. Ако сте добри в изпълнението на три техники, които можете да приложите на всеки, с който играете означава, че ги владеете по-добре от всеки друг. Причината за това е времето, което сте отделили за отделните детайли и за различните вариации при тези три техники. При по-трудните противници ще се налага да откривате своите грешки и да работите върху повече детайли. Моят съвет е да не правите имитации на техники и да се фокусирате върху детайлите.

Как да правим разлика между натиск и сила при игра?

- Бразилското джу джицу би трябвало да е лесно и да е забавно. Ако използвате сила вероятно допускате грешка. При тази игра моята цел е да бъда в позиция, която създава в противника необходимостта да се напряга и да изразходва своя запас от сили. В повечето случаи за това се изисква едно единствено движение и една малка промяна в ъгъла е достатъчна за по-добър контрол. Силата може да се използва за твърде ограничен период от време и по тази причина продължителния контрол може да се постига по-лесно с повече движение.


Как да се справим с адреналина преди и по време на състезание? Как да преодолеем неприятните усещания?

- Спомням си за първите си състезания и за силното желание да напусна сградата заради страха от публично унижение. Да, по време на състезания усещаме всичко по-силно, светлините са по-силни, цветовете са по-ярки, слухът ни долавя всеки звук кристално чисто и всичките ни сетива работят на 100%… това се дължи на адреналина. Състезанията са нещо страхотно и започнах да използвам това силно усещане за да им се наслаждавам и да ги изживявам пълноценно. Така всяко състезание се превръща в поредното страхотно изживяване.


Как променяш нагласата си преди мачове?

- Преди двубой слушам саундтрака от филма „Роки“, като едновременно с това гледам мача между Майк Тайсън и Ивендър Холифийлд - тогава съм готов да вляза и да разбия своя противник. (Кайо се смее, но казва, че не се шегува и за него това работи отлично)


Имаш ли по-различна тренировъчна програма преди състезания?

- Със сигурност тренировките са тежки, но искам да знаете, че бразилското джу джицу е за забавление и това има най-голямо значение. Ако тренирате с подобна нагласа ще можете да постигнете по-добри резултати за по-дълго време.

В края на семинара Кайо разказа трогателна история от своя живот, която накара всеки да се замисли върху важните неща не само в залата, но и извън нея. С личния си пример Кайо ни показа, че спечелените турнири и получените награди не могат да ни направят щастливи ако забравим за извървяния път и за хората, които са до нас всеки ден. И нека не забравяме, че доброто джу джицу е за удоволствие и забавление. Не пропускайте видеото по-долу:

Caio Terra: The Keys to Success in Jiu-Jitsu 





Благодаря Ви за Вниманието. Споделяйте и Харесвайте! Осс!

Няма коментари:

Публикуване на коментар