неделя, 16 ноември 2014 г.

Хавайски поздрав с ръка “Шака“ (Shaka)

Shaka sign  - Hawaii
Време за прочит – 1:30 мин, видео – 4:11 мин

От къде идва знака Шака?

Много от нас (които никога не са били в Хавай) са запознати със знака Шака, но далеч не всеки е наясно с неговото официално име и произход. В Америка се нарича "hang loose", „hang ten“ или "сърфисткият" знак. През годините този символ с ръка се е превърнал в синоним на Хавай най-вече заради сърф културата и първата среща между сърфисти от Калифорния и местни хавайски жители през 1960 г.

Как се прави Шака?

Знакът Шака се прави чрез свиване на пръстите в юмрук и разтваряне на кутрето и палеца. Пръстите в центъра на дланта остават свити и ръката се разклаща с леко въртене на китката. Въпреки че Шака най-често се свързва със сърф културата, истинското значение на Шака има много по-дълбоки корени.


Какво означава Шака?

По света Шака означава много неща и често се използва като поздрав или  знак за похвала, благодарност, доверие и радост. В допълнение към това обаче истинското значение на Шака е много по-смислено. Накратко Шака е невербално въплъщение на Хавайския дух. Също известен като Алоха (Alohaдухът на Хавай е взаимосвързаност - това е същността на любовта, мира и приемането, а Шака е знака чрез, който се разпространяват.

Шака в бразилското джу джицу.

В нашия любим спорт Шака се среща често, главно заради силната взаимовръзка между бразилските плажове, сърфа и историята на съвременното бразилско джу джицу.

Шака в Хавай.

Ако случайно сте решили да пътувате до Хавай обезателно трябва да знаете как се прави Шака по хавайски и не пропускайте видеото по-долу.


Благодарим ви за вниманието. Чувствайте се свободни да коментирате, споделяте и да оценявате материалите в блога.

Няма коментари:

Публикуване на коментар