четвъртък, 9 февруари 2017 г.

„Директно от извора“ - Нова рубрика на BJJ Blog!

Здравейте, читатели! Решихме, че е време да започнем първата си ежемесечна рубрика. Тя ще бъде с името „Директно от извора“ и ще включва един от най-реномираните и известни треньори в цял свят – Джон Данахър. Той е изключително активен в социалните медии  Facebook, Instagram и Twitter, като често пише дълги и богати на информация публикации. Той притежава нестандартен поглед върху джу джицу и темите, които вълнуват практикуващите го. Затова с екипа ни решихме, че господин Данахър (уважителните обръщения господин и госпожа винаги фигурират, когато говори за други хора) и неговите мисли, съвети и разсъждения, които, благодарение на социалните медии, четем безплатно, са изключително подходящи за създаването на рубрика. В първата ни статия ще Ви запознаем малко по-подробно с него.
Джон Данахър; снимка Facebook

Кой е той?


Джон Данахър е роден в Нова Зеландия. Започва да се занимава с джу джицу сравнително късно – на 28 години. Завършва магистратура по философия в Колумбийския университет в Ню Йорк. Един от петте най-елитни в страната. Докато учел, той работел като охранител в дискотека. По това време имал изключително ниско мнение за борбата, като смятал, че от спорта лъха хомосексуалност и тези захвати, които борците прилагат, са силно неефективни в бойна среда. Колегите му обаче успяват да го разубедят, след като ги вижда в действие. Малко след това той започва да тренира, за да се справя по-лесно с пияните хора в нощния клуб.  Останалото, както се казва, е история. През 2002-ра година получава черен колан от треньора си Хензо Грейси.

Постижения 

Джордж Сен-Пиер и Джон Данахър на UFC събитие.
Данахър отново носи рашгард; снимка sherdog.com

 В момента Данахър е треньор в Хензо Грейси Ню Йорк, където прекарва по 12-14 часа на ден. Контузия в коляното го възпрепятства да води активна състезателна кариера, която изключително умело „наваксва“ с треньорска такава. Зад гърба му се отличават шампиони в UFC като Крис Уайдман, Джордж Сен-Пиер и Мат Сера. А също и нашумелият напоследък покрай Еddie Bravo Invitational  Danaher Dead Squad – Гари Тонън, Еди Къмингс и Гордън Райън. Данахър се е самодигностицирал с обсесивно-компулсивно разтройство и поради тази причина е изключителен перфекционист. Той „диша и мисли“ джу джицу.  В най-големия ММА портал в света sherdog.com има публикация, която е посветена изцяло на почти маниакалната му посветеност на спорта. Макар и да прекарва по над десет часа на ден в залата, той продължава да се развива като треньор. Дейв Камарийо, е един от най-добрите треньори по джудо в Щатите. Той споделя в интервю, че Данахър е изгледал обстойно всички джудо срещи, които някога са се провели на олимпийско ниво, направил е анализ на 15-те най-ефективни хвърляния и след това ги е въвел в тренировките си, като ги преподава с изумителна детайлност. Мат Сера пък споделя, че Джон е отишъл на сватбата му с панталон, официални обувки и.... рашгард!
Данахър несъмнено е един от съвременните гении на джу джицу. Интересен, образован и изключително аналитичен, той е известен не само с отдадеността си към спорта, но и с ефективните си геймпланове, които го правят успешен и в ММА средите.


Видео интервю с Джон ДанахърНяма коментари:

Публикуване на коментар