сряда, 5 ноември 2014 г.

Какво означава "OSS" или "OSSU" в бойните спортове?


време за прочит: 2 минути

 

Използването на думата „Oss” или „Ossu” в Бразилското Джу-джицу и други форми на бойни изкуства произлиза от традиционното Японско Окинава карате. 


Когато разглеждаме фразата е важно да разберем, че изразът има няколко предназначения, които варират от поздрав до отговор на въпрос и признание на уменията на опонента. Става ясно, че използването му е може да бъде доста разнообразно

Значението на „OSS” или “OSU”

Някой начини да ползваме правилно „Oss” включват:
  • Поздрав. Много зали използват фразата за форма на поздрав. Всъщност в някои доджота е стандартна практика да изричат поздрава докато се покланят влизайки в академията. Същият принцип е и за излизане. 
  • Отговор на въпрос или инструкция: използва се като заместител на „Разбирам”, „разбрано” или „да”. 
  • Начин за демонстриране на уважение: по време на турнири „ОSS” се произнася докато се покланяме преди и след двубоя. 
  • Като комплимент: Един боец може да използва термина за да поощри или похвали техниката на спаринг партньор или опонент по време да тренировка. 
  • Рутинно при техника. В някои зали при всяко повторение на упражняваното движение се повтаря „Oss” 
  • За уверение, че няма да се пречупиш 

Ученикът може понякога да използва термина за да увери своя инструктор, че той или тя ще продължи да изпълнява упражнението, въпреки че може да го боли или да е уморен. Преводът идва от израза „ Osu no seishin” (духът на Осу), който говори за силата на характера, коята се ражда от изключително тежките тренировки.

Това разбиране идва от концепцията, че „Osu!” е събрано от символите Канджи, използвани за написването на „Oshi Shinobu”. “Osu!” е извлечено от “Os” – началото на първата дума и „u” в края на втората. В този случай значението на термина „Оss” или “OSU” e човек да продължи напред, дори под изключително натоварване. 



Благодаря ви за вниманието. Не забрвяйте да споделите и да оцените с  G+

Източник: jiujitsutimes.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар