петък, 1 април 2016 г.

Основни позиции в джу джицу - Половин гард (half guard)

Полу гард (HG - известен още като халф гард или половин гард) е една от фундаменталните позиции, доказала ефективността си не само в джу джицу, но и в набиращите все по-голяма популярност смесени бойни изкуства (ММА).  Според проучване, направено от MMAfightdb.com, 50 % от суийповете в ММА са се случили именно от позицията халф гард.


История на позицията


Полу гарда е с неизвестен и недоуточнен произход, но се смята, че е "рожба" на "таткото" на бразилското джу джицу - джудото. Там тя изпълнявала функцията на  инструмент за оцеляване и забавяне на играта (т. нар. stalling), но с промяната на правилата с цел по-активна и по-подходяща за обикновения зрител игра, тази позиция  отпаднала от спорта. До началото на 90те години, където се възродила в друг спорт - джу джицу. Контузия в коляното на неизвестния никому дотогава лилав колан Роберто Кореа, по прякор Гордо (gordo-дебел [португалски] бел.ред.), го принуждава да промени стила си на игра. Той променил полу гарда из основи, когато започнал да търси ъндърхук пръз кръста (на снимката горе), който отворил безброй възможности за него като взимания на гръб, суийпове и т.н. Така че най-смело може да твърдим, че Роберто Кореа е създателя на халф гарда такъв, какъвто го познаваме в наши дни.


Халф гард като позиция
Полу гарда е позиция, при която вие обхващате с крака единия крак на своя опонент, която в началото се усеща като много неудобна и неестествена. Все пак имате човек върху себе си, което по презумпция не вещае нищо добро. Тя има доста разновидности:

Обикновен халф гард.


Това е гардът, измислен от Р. Кореа. Той е доста хитро офанзивно оръжие, което предразполага към тонове суийпове, взимания на гръб, та дори и атаки за ключ/задушаване. Когато за първи път пробвах тази позиция, докато упражнявахме техника, аз я възприемах като инструмент за оцеляване и място, в което не би трябвало да бъда. Но след като изпаднеш в ситуация, в която ти трябва да минаваш този прословут халф гард разбираш, че това може да бъде източник на доста проблеми. Особено срещу човек, който е наясно с позицията. Има едно момче в отбора ни, което е просто невероятен и почти безупречен от там. Минаването на неговия халф гард може да бъде сравнено само и единствено с обезвреждането на бомба със закъснител. Всяка грешна стъпка от моя страна бива наказвана поне със суийп. 

Дийп халф гард (dhg - deep half guard - дълбок халф гард [английски] бел.ред.) Е нещо като естествено продължение на стандартния халф гард (долу на снимката). Това е позиция, която, колкото и нелепа на пръв поглед да изглежда, е доста опасна за човека, чийто цел е да мине този гард. Особено, когато е срещу голям човек, който владее позицията. Балансът е най-важното нещо в преодоляването и минаването на тази позиция. Подпреш ли се на едната страна - биваш суийпнат. Подпреш ли се на другата - отново суийп.  Стоиш ли статичен - е, досетихте се....
Но от друга страна, може наистина много да усложните живота си, когато сте отдолу в тази позиция. Хаотичното махане с крайници, което в повечето случаи е естествена реакция в тази позиция, би довело до незабавен ключ за вашия опонент. 









Локдаун - Тази позиция е плод на нестандартното мислене на Еди Браво, създателят на "Тент планет джу джицу" (10th planet jiu jitsu). Тя представлява заключване на краката през пищяла на опонента, описано от самият него по следния леко вулгарен и хумористичен начин:
Ако приемем, че кракът ни, който е между двата негови, е самотното момиче, а краката на опонента са оградата към къщата на момичето, то момчето (респективно кракът, който е отстрани и не е затиснат) трябва да прескочи оградата, за да може момичето да се качи отгоре му. Аз лично доста често използвам локдаун не само като инструмент за оцеляване и затрудняване опонента да мине гарда ми, но и като средство  за атаки - най-често с цел суийп.


Какво да избягваме?  
Споменатият вече ъндърхук е ключов за оцеляването в тази позиция. Лежането по гръб, заедно с безцелното стискане, е най-сигурният начин да се изморите, да ви минат гарда и/или евентуално заключат.

Съветите на Пандата:
Препоръчвам просто да се опитва, пробва и експериментира. Опитвайте халф гард, започнете условната борба от дийп халф гард, нека Ви заключат 100 пъти, нека Ви минат гарда 300 пъти, тупнете и започнете от начало, няма нищо страшно в това. Даже напротив - това е единственият сигурен начин за прогрес и развитие не само в джу джицу, но и в живота. Страшното идва, когато отказвате да опитвате, експериментирате и пробвате нови позиции и атаки.
Народът е казал:
"Ако ставаше само с гледане, кучето щеше да е най-добрият месар." и определено е бил прав!


Видео от самия Роберто Кореа:

Благодаря за вниманието, дано да съм Ви бил полезен. Четете, коментирайте, дрилвайте и споделяйте! Приятни тренировки! 

Още статии от поредицата:
Основни позиции в джу джицу - Гард (guard)
Основни позиции в джу джицу - маунт (mount)
Основни позиции в джу джицу - сайд контрол (side control)


Няма коментари:

Публикуване на коментар