вторник, 17 януари 2017 г.

Осем причини да започнете да тренирате джу джицу през 2017-та година


С идването на новата година, всеки един от нас изготвя списък с цели, който би искал да изпълни през нея. Едно от желанията, което фигурира в почти всеки списък е свързано със започването на някакъв вид спорт. Фитнесът е добро решение, но бързо омръзва, тъй като е относително еднообразен и рутинен. Бойните изкуства са добра алтернатива. Много хора обаче работят във фирми и компании, в които трябва да общуват с други хора и да разглеждат представително. Поради тази причина те не искат да бъдат удряни, защото една аркада би усложнила много изпълнението на професионалните им задължения. Затова ние ще Ви представим една нерутинна и защитена от удари алтернатива, благодарение, на която Вие да изпълните тази така жадувана част от новогодишния списък с желания – бразилско джу джицу.


Ще влезете в невероятна форма

Снимка: Костантин Цветанов
Празници, ходене на гости у роднини, липса на движение през зимата и  буквално тонове храна – всички сме минали през това. Други хора просто искат да свалят някой друг килограм, а пък трети -  да се раздвижат след осемчасов работен ден. Спортът е изключително подходящ за тези цели. Преди да започна да се занимавам с джу джицу, аз попадах във всички гореизброени съсловия. Голям чревоугодник съм и така и не успях да променя начина си на хранене, макар и сега – няколко години по-късно,  да работя в тази насока. Но това съвсем не ми попречи да сваля 7 килограма само за три месеца. При това без никакви промени в храненето ми. Резултатите биха били много по-внушителни, ако се хранех здравословно.


Ще създадете нови приятелства

Макар и джу джицу да не е отборен спорт, то отборният дух доста често е на много високо ниво. За разлика от отборните спортове, в джу джицу Вие напредвате не само благодарение на треньорите си, но и на съотборниците, тъй като няма позиции, то джу джицу е едно за всички. Това определено сближава и Ви „обрича“ на много нови приятелства, за разлика от фитнеса, в който може просто да поставите слушалки в ушите си и да не обелите и една дума през цялата тренировка. Преди няколко месеца установих, че приятелите ми, които не съм задушавал или заключвал или те мен, се броят на пръстите на едната ми ръка.


Ще тествате себе си

Състезанията в джу джицу са изключително преживяване. Те в никакъв случай не са задължителни, но определено биха ускорили темпото Ви на напредване. Макар и да са придружени с известно количество стрес, особено в началото, те са най-реалната среда, в която може да пробвате уменията си срещу други хора, които са на относително същото техническо ниво и килограми като Вас. Чувството при победа е една от най-силните положителни емоции, която някога съм изпитвал в живота си. Несравнимо е!
Снимка: http://bloodyelbow.com/


Ще излезнете от зоната си на комфорт

В случай, че решите да започнете да се занимавате с този спорт, то това ще е eдна от първите пречки, срещу които ще се изправите. Ще трябва да опитате нещо ново. Нещо изключително ново! Започвайки от загрявката, която ще бъде изпълнена с нови и почти невъзможни за Вас движения и упражнения, преминем през нестандартните позиции, в които ще имате проблеми дори и да дишате и минем през задушаванията, които в началото няма да са най-приятното нещо на света. С времето ще привикнете към това да Ви натискат и задушават. Маунтът отдолу никога няма да се превърне в любимата Ви позиция, но с времето ще започнете да се чувствате една идея по-комфортно в нея и няма да лежите изпънати като под хидравлична преса.


Ще се преборите с егото си

Малцина са тези, които са най-добрите в нещо. Но дори и тези, които са най-добри, са само временно такива. Тази аксиома е приложима във всички сфери, за които се досетите. Винаги ще се намери някой по-добър от Вас, особено в началото. По-бърз, по-гъвкав, по-техничен или пък по-силен. Също така, винаги ще се намери някой, който напредва по-бързо от Вас. С времето ще разберете, че единственият човек, с който има смисъл да се сравнявате, сте самия Вие. Това е  възможно най-здравословната конкуренция.


Ще промените начина си на мислене в положителна насока

Срещнах джу джицу, когато бях на петнадесет години – възраст, която е ключова за оформянето на мисленето и характера на човек. Благодарение на спорта успях да осъзная много неща за себе си и света. Осъзнах, че моето бъдеще зависи от моите успехи в училище, успехите ми в училище зависят от усилията, които аз полагам и други подобни открития, които някои хора осъзнават на много по-напреднал стадий от живота си. Много хора от Вас ще се
Снимка: http://www.kingdombuildingministriesofmacon.com/
зачудят как точно джу джицу ми помогна в тази насока. Работата е там, че в джу джицу всичко зависи от Вас самите – за да избягате от дадена позиция, трябва Вие самите да положите определено усилие. За да напредвате, трябва Вие да полагате нужните старания. За да бъдете повишени в следващ колан или да получите страйп -... Познахте – всичко зависи само и единствено от Вас. Затова смятам, че джу джицу е изключително подходящ спорт за подрастващи!


Ще станете по-дисциплинирани

Тренировката започва в определен час – изисква точност от ваша страна, както и определено облекло. То трябва да бъде поддържано. Трябва да спазвате купища правила, като това малко или много помага за изграждането на навици – нещо важно при децата и подрастващите. А възрастните ще установят, че са много по-дисциплинирани, отколкото смятат. Това би им помогнало при спирането на цигарите, преяждането и други вредни навици, за които трябва да проявите характер и дисциплина.


Ще станете по-уверени

Благодарение на спорта ще развиете известна доза самоувереност. Ще установите, че щом можете да избягате от задушаването на стокилограмов човек, то Вие можете да се справите с мечтаното интервю за работа, щом след двадесет минути упражнения можете да направите още петнадесет повторения от онази техника, която до преди два месеца Ви изглеждаше невъзможна, ще се справите с интензивния летен курс по испански език, който записахте. В наши дни е важно да сме уверени, но в рамките на нормалното, тъй като преминаването на тези граници често може да ни постави в нелепа ситуация.
Снимка: http://www.jiujitsuchangedmylife.com/


Ще имате допълнителни теми за разговор, когато сте в нова среда

Често след като се запозная с нови хора, разговорът добива спортна тематика. Джу джицу и смесените бойни изкуства вървят ръка за ръка. Като вторият спорт се смята за най-бързо развиващия се такъв в наши дни. Повечето хора винаги се радват да научат нещо ново в тази насока, а нерядко това отваря общуването в друга насока.



Няма значение дали искате да свалите килограми, да разнообразите начина си на живот или пък да развиете двигателната си култура, то джу джицу е най-подходящия спорт за това. Повечето клубове предлагат определен брой безплатни тренировки. Възползвайте се! В най-лошия случай ще „загубите“ няколко вечери от живота си. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар