петък, 18 юли 2014 г.

Първa тренировка по Бразилско джу джицу (BJJ).


Време за прочит - 2.45 мин.

Никога няма да забравя първата си BJJ тренировка и по-точно страхотното чувство след като излязох от залата. Въпреки това ще пропусна подробностите за да се фокусираме върху това как протича една тренировка и какво трябва да знаете при първото си посещение в залата за BJJ.

Залата за BJJ е място, както за тренировки, така и за социални контакти и забавление. Въпреки това има няколко важни правила, които е важно да се спазват заради общото благо: 
1)      Хигиена – това е контактен спорт и на практика дистанцията е равна на нула. За това личната хигиена на всеки трябва да е на високо ниво. Пазете ходилата си чисти и ходете в залата само с джапанки. Ако се разхождате из залата боси има голяма вероятност да ви изгонят.
2)      Облекло – без ципове, копчета и аксесоари. По време на тренировката всички твърди и остри детайли могат да причинят нараняване. Облечете се с чист екип и вземете резервна тениска - тренировките са интензивни и ще се потите обилно.

Как протичат тренировките по Бразилско Джу Джицу?

Обичайно заниманията започват с поздрав между треньорите и трениращите. В 99% от случаите тренировките започват с така наречените animals drills . На пръв поглед някои от упражненията изглеждат като опит да оплетеш и разплетеш едновременно крака и ръце докато правиш кълбо на страни J. Истината е, че всичко изглежда сложно само до момента, в който не започнеш да го правиш и след един два опита нещата се получават. Важно е да слушате треньорите – това ще ви спести много време и сили. В началото е нормално да сте леко напрегнати, защото много от движенията са нови за вас и мозъкът ви ще се съпротивлява докато не го накарате да постави тялото ви в нужното положение. Опитайте се да бъдете максимално отпуснати за да позволите на тялото си да се движи свободно, без излишно напрежение. Не задържайте дъха си и поддържайте нормалното си дишане за да не се напрягате допълнително. Всичко останало е въпрос на практика и повторения – с времето движенията стават по-изчистени и изискват все по-малко усилие.

Следва демонстрация на техники и детайлно обяснение. Опитайте се да не се разсейвате и слушайте треньора – това ще ви спести много време и сили. Понякога ще е трудно да се концентрирате върху всички детайли, но колкото повече вникнете толкова по-добре за вас и за партньора, с който ще изпълнявате техниката. Имайте предвид, че пратньорите се сменят често и ще попаднете, както на напреднали, така и на начинаещи. Всеки един от трениращите партнира и пази човека насреща -  от вас се очкава същото.
Със сигурност някои техники ще са ви лесни, а други ще ви се сторят сложни – нормално е ако има нещо неясно да се обърнете към треньора. Добре е да знаете, че всичко е въпрос на повторения и вникване в детайлите. По-добре да питате отколкото да се хабите с грешни движения.

В края на всяка тренировка се провеждат борби – първо по условие зададено от треньора и след това започват свободните борби. Борбите по условие ви дават възможност да отработите конкретна техника с няколко различни партньори. Свободните борби са изключително важни и в началото ще ви поставят пред изпитание. Важно е да участвате, но ако чувствате голяма умора е по-разумно първия път да пропуснете за да гледате.   

Тренировката завършва с поздрав между всички трениращи. Ако желаете да останете още малко сте добре дошли.


Благодаря ви за вниманието. Ако статията ви харесва моля да я оцените и споделите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар