събота, 2 август 2014 г.

Какво е Animal drills?


animal drills
Изображение: www.gorillaloveproject.org
време за прочитане: 3 мин.
Animal drills са най-базовите упражнения в бразилското джу джицу и без преувеличение са първите и най-важните стъпки в света на BJJТова са упражнения, които се практикуват най-вече за загрявка на тялото и поддържане на гъвкавост, бързина, издържливост и координация. Спецификата на спорта изисква да се движите леко и бързо за да можете да побеждавате по-силни и по-тежки опоненти на земя. В конкретния случай земята е мястото, на което физическата сила и теглото отстъпват пред техниката и бързината. Именно по тази причина е важно цялото ви тяло да се адаптира към специфичните движения в BJJ и по-точно Animal drills


Колко са видовете Animal drills и как се правят?

Animal drills на пръв поглед изглеждат леки и забавни, но много често се оказват натоварващи и изморителни, както за начинаещите, така и за по-напредналите. „Животинските упражнения“ са базови упражнения за движение на тялото и нямат точно определена последователност или точен брой повторения – всичко зависи от вас и вашето желание за натоварване и усъвършенстване. Ако вече сте готови за теория и практика обезателно вижте клипа  и информацията по-долу.


Chiken drill - Пиле

Кратки съвети за Chiken:

  • Клекнете максимално ниско и се движете със събрани колене. Важно да сте с изправен гръб и поглед насочен напред

Kangaroo drill- Кенгуру

Кратки съвети за Kangaroo:

  • Изпълнявайте упражнението без да се изправяте и се старйте да стоите максимално ниско
  • След като отскочите се приземявайте на пети

Frog drill - Жаба

Кратки съвети за Frog:
  • След като отскочите подобно на гмуркане при приземяването първо трябва да изпозвате ръцете, а краката трябва да достигнат до земята максимално бавно.

Spider drill - Паяк

Кратки съвети за Spider:
  • Движете се по двата начина с лице към пода и обратно - нагоре. Прехода от единия начин към другия става с плавно завъртане.

Shrimp drill - Скарида

Кратки съвети за Shrimp:
  • В едно движение правите лек мост, завъртате таза настрани и се отблъсквате с крак/а
  • Докато краката ви избутват цялото ви тяло на страни и назад, ръцете се изпъват напред наподобявайки избутване или блокиране на противник

Chimpanzee drill - Шимпанзе

Кратки съвети за Chimpanzee:
  • Изполвайте инерцията от движението на ръцете и торса. Поставяйте краката и ръцете в една линия.

Gorilla drill- Горила

Кратки съвети за Gorilla:
  • Движете се плавно както при обичайното ходене и синхронизирайте движенията на краката и ръцете противоположно т.е. стъпете с десен крак и движете напред лявата ръка и обратно – ляв крак с дясна ръка.

Scorpion drill - Скорпион

Кратки съвети за  Scorpion:
  • Докато единия ви крак е изпънат максимално високо отскачайте напред леко и плавно, като прехвърляте тежеста от опорния ви крак към изпънатите ви ръце. Докато цялата ви тежест е върху ръцете преместете опорния крак до тях, стъпете стабилно и отново остскочете плавно напред.

Leopard drill - Леопард

Кратки съвети за Leopard:
  • Движете се максимално ниско и синхронизирайте движенията на краката и ръцете в съответсвие със страната – десен крак с дясна ръка и обратно ляв крак с лява ръка.
  • Лакътя и коляното трябва да са прибрани към тялото и да се допират помежду си, но да не докосват пода – цялата ви тежест трябва да се разпределя между дланите и ходилата.

Crocodile drill - Крокодил

Кратки съвети за Crocodile:
  • Движете се  максимално ниско и синхронизирайте движенията на краката и ръцете в съответсвие със страната – десен крак с дясна ръка и обратно ляв крак с лява ръка. За разлика от Леопарда при това упражнение лактите и коленете са разделечени и са насочни навън, извън тялото.
  • Тежеста отново се разпределя между дланите и ходилата, но при Crocodile пръстите на ръцете са насочни навътре към тялото т.е. лактите навън, а дланите навътре.

Cricket drill - щурец

Кратки съвети за Cricket:
  • Изпънете тялото в права линия и дръжте лактите прибрани към тялото. Съберете дланите в юмрук.
  • Стойте ниско, но не докосвайте тялото си до пода. Цялата тежест трябва да се разпредели между дланите и ходилата.

Seal drill - Тюлен

Кратки съвети за Seal:
  • Поставете ръцете си максимално близко до тялото и се отблъснете, като едновременно с това изправете гърба и насочете поглед нагоре.

Ако статията ви е интересна не пропускайте и „Първa тренировка по Бразилско джу джицу (BJJ)“. Моля, не забравяйте да оцените и да споделите статията.



Няма коментари:

Публикуване на коментар