вторник, 26 август 2014 г.

Коланите в BJJ. Справедливи или Да?

BJJ колани
време за прочитане: 2:30 мин.
В тази статия ще насоча вниманието Ви към темата „колани в BJJ“ и ще сравня системата за оценяване в BJJ с други индивидуални спортове.


Какви са коланите в BJJ?

Предполагам, че голяма част от Вас са наясно с коланите, а може да се окаже, че не е съвсем така? Преди да се задълбочите в изследването на всички видове цветни колани и броя лентички към тях Ви предлагам да обърнете внимание на въпросите по-долу. Ако въпреки това имате огромно желание да се запознаете детайлно с коланите и тяхната история вижте подробната информация за тях във форума на СК Туистед


Как се получават коланите в BJJ?

Оценяването в BJJ не е строго дефинирано и в голяма степен зависи от треньорите, по-точно от нашите учители. Учителите са хората, които взимат решението за нашето повишение, защото единствено те могат да оценят обективно цялостното ни развитие, отношението ни към тренировките и подхода ни към хората, с които тренираме в залата. Учителите са хората, които ни водят по пътя на BJJ и ни помагат да преодолявате новите предизвикателства. Оценката е от учителя, а всичко останало зависи от нас.


Коланите в BJJ и оценяването в другите спортове.

Личното ми мнение, че BJJ коланите са важни и необходими освен за оценка, но и за допълнителна мотивация на всеки един желаещ да се развива в този не лек спорт. Освен това всеки цвят на колана и броя лентички върху него, ни показват къде се намираме и дали сме на прав път. Ако сравним коланите в BJJ с други спортове бързо ще забележим, че при много индивидуални спортове като бокс, борба, плуване, лека атлетика, колоездене и т.н. освен медалите няма никакви индикация за развитието на отделния състезател независимо от това дали се занимава със спорта от една или от десет години. 


Справедливо ли е?


Всеки, който спортува би се съгласил, че спорта ни дава удовлетворение и по един или друг начин ни кара да се чувстваме добре. Въпреки това е доказано, че наградите и отличията са най-силния стимулант и безотказен „мотиватор“ за постигане на успехи. В някои бойни спортове се получават колани след успешно положен изпит, но при други масови спортове няма подобно нещо. В тази връзка смятам, че голям брой от спортистите в много от индивидуалните спортове остават леко ощетени. Защо? Защото усилията им се отличават единствено с медали от състезания.  Много добри практици с дългогодишен опит не достигат до медалите заради огромната конкуренция и в известна степен трудът им остава незабелязан, недооценен. Вероятно е въпрос на малко късмет и постоянство, но от друга страна има хора, които тренират за удоволствие и участието в турнири не е толкова важно за тях. На практика всеки спортист независимо от това дали е състезател или практик полага усилия години наред. Справедливо ли е всички да получат награда за усилието?Да, рабира се. Смятам, че всеки, който полага старание и има силна воля заслужава някакъв жест или символ за положените усилия. Именно по тази причина смятам коланите и лентичките в BJJ за полезни и важни. Те са символ на отношението ни към спорта, залата, учителите и не на последно място отношението ни към партньорите, с които тренираме. 

Една лентичка на колана означава много повече от цветно парче текстил. Една лентичка на колана понякога означава много повече от победа на турнир.

Благодаря Ви за вниманието. Не пропускайте статията за белия колан в BJJМоля споделяйте, коментирайте и оценявайте.

Няма коментари:

Публикуване на коментар