петък, 5 септември 2014 г.

Бял колан в бразилското джу джицу.

White Belt BJJ
Снимка: Cobrinha BJJ 


време за прочитане: 3:10 мин. 

Тази статия е част от кратката ни поредица за коланите в BJJ. Ще разгледаме символиката и значението на различните видове колани от няколко гледни точки, като в конкретния случай ще насочим вниманието ви  върху белия колан.


Какво символизира белия колан в BJJ?

„Белият колан в BJJ символизира чистотата и липсата на познания в това изкуство. Това е ранг, през който са преминали всички начинаещи практици без никакъв предварителен опит. Според някои инструктори и техните по-напреднали ученици в тренировките на „белите колани“ трябва да се наблегне на „ескейпите“ и защитата тъй като белите колани често са в по-неизгодна позиция, особено когато се борят с по-напредналите практици.“ 
Цитат от Cobrinha BJJ 

Бял колан или „Оцеляване“?

Бял колан BJJ
снимка: www.keepcalmandposters.com
„Докато сте бял колан вашата задача е да оцелеете :) Да оцелеете сред всичките неприятни моменти, желанието ви да се откажете, желанието ви да не сте най-слабия в залата“.
„Трябва да се научите да бъдете спокойни, да не действате изцяло на адреналина, който бушува във вас, да не се опитвате да наваксате ситуациите заради добрата ви физическа форма, да разпознавате позициите и да забравите за Егото си, просто защото НИКОЙ, абсолютно никой не очаква нещо конкретно то вас. Ако насочите енергията си към цялото изживяване и му се наслаждавате, забравите за "победата'' или "загубата" то вие ще бъдете на правилния път да вземете едно от най-разумните решения в живота си - да тренирате и да се занимавате с Бразилско Джу Джицу.“ 
Цитати от форума от СК Туистед  

Какво се случва  с нас докато сме бели колани?

Първите стъпки в BJJ много приличат на оцеляване и това чудесно сравнение може да се допълни  с определние като „адаптиране“. Адаптирането към BJJ засяга първо мисленето и веднага се разбиват общоприетите стереотипи и разбирания за бойните спортове, а именно: агресия, първична сила и победа на всяка цена. Истината е, че още при първата тренировка става ясно, че в BJJ  са валидни ценности като: смирение, желание за учене и споделяне на опит. Спазването на тези правила са единствения разумен начин за развитие в BJJ, а уважението към учителите, съотборниците и залата са най-висшите неписани закони.  Всеки е добре дошъл да се учи, да се занимава със спорт, да се забавлява или да се подготвя за състезания. 

Втората осезаема промяна засяга тялото и по-точно: тонуса, силата, координацията и движенията, които със сигурност, подчертавам със сигурност не сте имали в обичайното си ежедневие. 

Какво следва?

Както всяко ново нещо в живота ни бразилското джу джицу не прави изключение и изисква известно време за да свикнем с него. След няколко тренировки всички бариери и неоснователни притеснения се разсейват за да освободят място на доверието, комфорта и удовлетворението от заниманията – „дриловете“ и борбите.

С практиката идва и познанието, а познанието е ключът към правилното развитие не само в BJJ, но и в живота като цяло. Отделните техники стават ефективни, когато се изпълняват правилно и обезателно се прилагат в игра. Игрите или по-точно борбите са нашия възможно най-добър учител, защото дават безценен практически опит, който се придобива от практиката с различни опоненти. Свободните борби постоянно ни изправят срещу по-опитни, по-силни и по-бързи опоненти, които с лекота ни побеждават, но това е нормално и е единствения начин да напредваме - всеки в BJJ е преминал през това. В началото никой не е наясно какво следва и как може да се предотврати потенциална атака. С времето ставаме бързи и ловки, защото вече знаем как. 

С времето всеки става по-труден опонент и може да побеждава новаците с лекота, но да не забравяме, че най-важното не е победата, а пътя до нея. Осс!


Благодаря ви за отделеното време. Моля не забравяйте да споделяте и да оценявате. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар