понеделник, 19 декември 2016 г.

Син колан в бразилското джу джицу

Ето, че дългоочакваното повишение вече е факт и гордо показваме, че не стоим на дъното в сложната хранителна верига на бразилското джу джицу. Силно желаната цел е постигната. Чудесно! Браво! 

Получих син колан. Сега какво следва?

След като еуфорията от награждаването отмине и следите от колани по гърба ни започнат да избледняват в ума ни леко се прокрадват разни нови мисли относно „тежестта“ на синия колан.  Поизносеният бял колан остава за спомен, а окото ни все още свиква със синия цвят. Промяната се забелязва и в погледа на останалите хора в залата. Ние сме си все същите, но заради различния цвят около кръста ни, като че ли има някаква друга промяна. Новата ситуация поражда едно странно чувство… Чувството, че не сме готови за този колан.


Вече съм син колан, но май не съм готов за него?

Да, така е. Когато започваме своето приключение по пътя на бразилското джу джицу се сблъскваме с една нова реалност, един нов свят, в който постоянно се подлагаме на изпитания – духом и телом. Бразилското джу джицу е занимание, в което понятието „комфортна зона“ трае колкото 100 метров спринт на Юсеин Болт (9,58 сек.). Докато вътрешно се радваме, че успешно сме направили някоя техника, ръката ни вече е заключена и ни остава около половин секунда за противодействие. - Браво, измъкнах се, този път беше на косъм – казваме си на ум и продължаваме. Това е моментът, в който сме готови да  преминем от режим на оцеляване към режим на усъвършенстване. Това е моментът, в който знаем къде се намираме.

Коланите в бразилското джу джицу

Коланите в „bjj“ винаги са били и винаги ще бъдат удобен инструмент в ръцете на мъдрия учител (вероятно това е причината да ни бие по гърба толкова силно J). Учителите оценяват и решават, че моментът е дошъл, когато станем по-спокойни и по-уверени. При всеки, този момент настъпва в различно време, но със сигурност за абсолютни всички има критичен минимум за прекарано време на татамито. Когато получим своя син колан означава, че сме готови да го „напълним“ т.е. да търсим промяната, която ще направи играта ни по-добра. Това разбира се изисква известно време на татамито.

Какво се очаква от синия колан?

Всички знаем отговора на този въпрос – Млъквай и отивай да тренираш!

Ако все пак искате да чуете второ мнение по темата "син колан" вижте Stephan Kesting Talks To Rob Biernacki About What You Need To Become A Blue Belt


Благодаря за вниманието. Моля цъкнете на бутона G+.

Няма коментари:

Публикуване на коментар