събота, 24 декември 2016 г.

Рибеното масло и бойните спортове


Един от виновниците за създаването на този материал е световноизвестният биохимик и автор Д-р Бари Сиърс . Няма да навлизам в излишни подробности и единствено ще споделя, че благодарение на неговите публикации успях сравнително лесно да разнищя баланса между протеините, въглехидратите и мазнините в човешкото тяло. След това просветление промених изцяло режима си на хранене и открих сравнително лесен път за поддръжка на добра физическа форма. 

Темата с храненето и хранителните добавки е твърде обширна, за това ще се фокусираме главно върху рибеното масло и употребата му при сериозни физически натоварвания, както при тренировките по бразилско джу джицу

Въпросните тренировки се отличават с това, че водят до тотално пристрастяване, което ще накара тялото ви да извади резервите без да ви пита дали на следващия ден ще взимате изпити, дали ще работите, дали ще гледате деца и т.н. Чисто и просто след няколко седмици тренировки и спаринги ще се почувствате като изстискан лимон, който може да пусне още малко. След още няколко седмици лимона пуска все по-малко и възстановяването става все по-трудно. Точно в този момент на помощ идва рибеното масло.

Какво знаем за рибеното масло?

Рибеното масло в общите ни представи е златиста, мека капсула с гъсто и мазно съдържание. Знаем, че мазнините от риба са изключително полезни за нашето здраве, също така знаем, че се наричат Омега 3 (Omega 3). По-запознатите биха добавили, че полезното действие на рибеното масло се дължи на дълговерижните Омега 3 мастни киселини (англ. DHA и EPA).


Какво са незаменими мастни киселини Омега 3?

Незаменими означава, че човешкото тяло няма способността да ги произвежда. Според Д-р Сиърс рибите не се справят достатъчно ефективни в произвеждането на Омега 3 мастни киселини и това е по-скоро работа на водораслите. Рибата и водораслите стоят в двата края на една и съща хранителна верига -  рибите се хранят с водорасли или поглъщат по-дребни риби, които се хранят с водорасли. Това води до натрупване на Омега 3 - DHA (докозахексаeнова киселина)  и EPA (ейкозапентенова киселина). Колкото повече мазнини натрупва рибата, толкова повече са полезните мастни киселини, но за съжаление заедно с тях се отлагат органичен живак и тежки метали. При това положение вероятно ще се запитате дали не е по-добре да ядем водорасли вместо риба? Отговорът е, че човешкото тяло не може да ги усвои правилно и това прави рибата най-добрия „доставчик“ на Омега 3.

Омега 3 и Омега 6

Мастните киселините са градивните елементи на група хормони, които „работят“ в почти всички системи на нашето тяло – това са айказаноидите. Айказаноидите регулират болката и възпаленията, поддържат нормалното кръвното налягане, регулират нивата на холестерола и преноса на информация в мозъка. Накратко айказаноидите подобряват имунитета, сърдечно-съдовата система и умствените функции.
Айказаноидите са разделени на две групи Омега 3 - „добри“ и Омега 6 - „лоши“. Те се различават по състав и на практика изпълняват противоположни физиологични функции – едните подобряват, а другите влошават. Често приемът на растителни масла (Омега 6) надхвърля разумните граници и е важно да контролираме техния ефект върху тялото ни. За тази цел имаме нужда от производство на „добри“ айказаноиди.
До тук със сложните думи: „Балансът между Омега 3 и Омега 6 определя нашето психическо и физическо здраве.“

Защо имаме нужда от DHA и EPA?

Киселината DHA играе водеща роля в нашия мозък, защото от нея зависи функцията на ключови мозъчни клетки и преноса на информация. Без DHA мозъкът ни не може да функционира пълноценно.

EPA е киселината, която се справя с болките, възпаленията и стреса като цяло. При продължителен стрес тялото ни отделя кортизол, а той е враг номер едно за мозъчните ни клетки. Ако се чудите къде сте си оставили телефона, а той е в ръката ви, вероятно кортизолът е „ударил“ краткосрочната ви памет.
Отново се връщаме към бразилското джу джицу и неговия ефект върху нашето тяло. Безспорно тялото ни става по-силно и по-атлетично с всяка тренировка, но се замислете за дните, в които треньорът ви показва упражнението за 5-ти път, а вие го гледате все едно ви говори на някакъв познат, но неясен език. Има и дни, в които кратките рундове от 2 минути се усещат като 10 минутни. Всичко това се случва заради натрупаната умора и липсата на незаменимите Омега 3.
На практика нашето тяло има нужда, както от DHA, така и от EPA, защото изпълняват различни функции за поддържката на здравословен психически и физически баланс. Омега 3 не се произвеждат от нашето тяло и е важно да ги приемаме в оптимална доза за да се справяме с неприятните странични ефекти от ежедневното ни натоварване. "DHA и EPA намаляват болката, възпаленията и запазват мозъчните ни клетки."

Съвети:

  1. Когато купувате рибено масло обърнете внимание на количествата DHA и EPA в една капсула. Не се хващайте на търговски трикове с голям брой таблетки. По-важно е качеството, а не количеството. За добри количества в една капсула се смятат: DHA-220mg и EPA-330mg.
  2. Задължително ще цитирам и Боби от Twisted JiuJitsi, който непрекъснато повтаря „Задължително - рибено масло и магнезий. Ако ги приемате няколко дни и няма подобрение – увеличете дневния прием.“
  3. Тук ще откриете подробна статия с всичко за рибеното масло (на български език). Осс!
Благодаря ви за вниманието. Моля Like, Share, G

Няма коментари:

Публикуване на коментар