сряда, 10 септември 2014 г.

Основни позиции в джу джицу - Гард (guard)

BJJ  е спорт , който се състои от множество разнообразни позиции. Най-основните  са затворен гард, сайд контрол, маунт и бекмаунт.


Какво е  затвореният гард?

BJJ - Затворен Гард
Затворен гард
Затвореният гард е най-основната позиция в BJJ. Тази позиция ви позволява както да атакувате безопасно, така и да сте защитени от ключ и задушаване докато го правите. Първоначално позицията се усеща като доста неестествена и дори глупава, но постепенно разбирате и усещате пълният и потенциал и многото капани, които тя представлява за вашия опонент . Смята се, че в тази позиция имате  преимущество, когато сте отдолу поради невъзможността на човека отгоре да атакува директно.
Основната цел на човека отгоре е да отвори и "мине" вашия гард и съответно да прогресира към по-удобна за него ( и съответно по-неблагоприятна за вас)  позиция.

Какво ви трябва за добър затворен гард?



BJJ - Важно за затворения гард
Важно за затворения гард
Най-важното при затворения гард е добрият контрол, тъй като без него не бихте могли нито да атакувате своя опонент, нито да представлявате каквато и да е било заплаха за него. Механизиране на движенията до състояние на "автопилот" е ключово - техниките трябва да ги усвоите до такава степен, че да ги правите автоматично - без да се замисляте дори и за секунда. В повечето случаи атаките от гард прииждат една след друга и бъркането им под каквато и да е било форма (било то грешка в тайминга, в контрола или в скоростта) може да ви коства много. Минат гард и съответно далеч по-неблагоприятна за вас позиция биха коствали много усилия, за да  възстановите отново до гард.

Какво да избягваме при затворения гард?

Безцелното стискане и хаотичните движения са най-сигурния начин да се провалите в играта си от гард. По този начин вие правите множество излишни движения, които не водят до нищо положително за вас.

Какво казва Angry Panda?

Още на първата ми тренировка започнахме да учим основни техники от гард. Тъй като бях петнадесетгодишно момче с наднормено тегло и нулева физическа подготовка нямах друг избор освен да опитвам в игра това, което ми бяха показали като техники. Първите няколко месеца бяха плачевни. Всеки опит за атака беше осуетяван от опонентите ми с лекота. По едно време спрях да атакувам под каквато и да е било форма от гард. В последствие разбрах, че това е изключително голяма грешка и по този начин никой не печели нищо - нито аз, нито моят опонент. . За абсолютно всяка техника и позиция трябва практика - критична маса часове, след които започват да се получават техниките. При някой може да отнеме месец, при друг два,три или повече. Истината е, че за да  се научите да правите една техника трябва да я упражните хиляда пъти , да я сбъркате още петстотин в игра, за да може да я прилагате ефективно и акуратно по време на борба, затова опитвайте, рискувайте и не се притеснявайте да тупате дори и от по-начинаещи на тренировка!

Благодаря за отделеното време, надявам се да съм бил полезен. :)). Моля споделяйте и оценявайте.

Още статии от поредицата:
Основни позиции в джу джицу - Сайд контрол (side control)
Основни позиции в джу джицу - Половин гард (half guard)
Основни позиции в джу джицу - Маунт (mount)

Няма коментари:

Публикуване на коментар