неделя, 14 септември 2014 г.

Twisted Kids - бразилското жиу жицу и децата

време за прочит - 4 минути

Факт е, че бойните изкуства са чудесно средство за развитие, а и възпитание на децата. За съжаление живеем във времена, в които родителите прекарват недостатъчно време със своите деца и прекалено много време в тревоги около развитието им и тяхната сигурност. Нормалните спортове могат до една голяма степен да бъдат, така да се каже, помощници на родителите в техните задължения като настойници, но в много отношения те не покриват доста аспекти когато биват сравнени с бойните изкуства. Разковничето се крие в идеята, че духовното израстване може да върви ръка за ръка с физическото развитие при практикуващите.  


BJJ Twisted Kids
Снимка: Twisted kids

Защо Бразилското Джуджицу е най-доброто бойно изкуство за вашите малчугани?

Първоначалният отговор сам по себе си е доста лесен, но определено не дава цялата нужна информация, която един родител би искал да има. Основната цел на този спорт е ВИНАГИ да имаме контрол. В тази уникална система, учениците получават умения как да контролират своя партньор и къде се води схватката. Може би някои от вас знаят, че хората занимаващи се с такъв тип бойни изкуства завършват единоборствата чрез ключове. Това, което не знаете е, че всъщност не е нужно да се стигне до там. Ако говорим за самозащита на улицата, нашият спорт позволява нападателят да бъде неутрализиран без никакви последствия за вас или него. Чрез правилното използване на контрол и доминантна позиция, всеки може да се научи да се предпази дори от по-голям противник, без да се налага да разменя удари, което е правено от необразован на темата човек е до голяма степен разчитане на късмет, или да прилага опасни завършващи ключове.


Какво предлага  Бразилското Джуджицу на вашето дете?

Бразилското Джуджицу предлага голяма вариативност от техники които са безопасни до такива които, ако се налага сериозно биха навредили на противника. Точно този факт е причината заради която нашия спорт се нарича – „The gentle art”. В превод „Нежното изкуство“. Това е изключително удобна система за прилагане, когато сме деца и сме на площадката и трябва да се справим с хулигани, защото всички сме били малки и знаем, че много често децата могат да бъдат жестоки и не винаги осъзнават действията си и какви последствия могат да имат те. Когато говорим за деца ударните бойни спортове могат да бъдат доста опасни и рискови, като това може да се отнася за последствията и за детето, и за родителите. Като се вземат предвид тези фактори, както и ефективността на това бойно изкуство, смятаме, че сами можете да стигнете до извода, че това е идеален начин децата да се научат на самоотбрана.

Не са много системите за самозащита които позволяват на по-малък и по-слаб човек да се предпази и да неутрализира по-голям и силен противник. В резултат на тренировките на вашето дете, то ще се научи да не разчита на сила, която в повечето случаи никога няма да е на негова страна, а на изпълняването на поредица от движения, които чрез ъгли и самата им биофизика да му бъдат от полза. Този начин на изучаване стимулира и креативното мислене на малчуганите, поради факта, че те ще се опитват да изпълнят наученото срещу партньор който пък от своя страна ще се старае да не им позволи. Резултатът е, че освен техниката, се подобрява значително балансът, гъвкавостта и бързината на децата, докато рефлексите им се изострят. Всичко това става в контролирана и приятелска обстановка в която се използват различни игри за да изпитва детето удоволствие от упражненията и тренировките.
 

Кое подчертава красотата на Бразилското Джуджицу?

Но красотата на този спорт се подчертава и от съчетанието му с духовното и ценностно израстване. Никое бойно изкуство не си струва тренировките, ако единственото на което ни учи е физическо развитие. Ще изброим някои позитивни качества и умения, които ние в Twisted Kids се стараем да прилагаме паралелно с тренировъчните сесии и смятаме, че са огромна част от Бразилското Джуджицу.
  • Самодисциплината. Тя трябва да бъде изключително важна част от ежедневието на младите. В днешно време, с удобствата които се предоставят наготово, е повече от нужно децата да имат нещо в живота си което да ги учи, че понякога ще трябва да се справят сами в живота.
  • Чувството за уважение. Записването в класовете изисква от всички показване на уважение пред инструкторите, както и взаимно между учениците. Този аспект се пренася и извън залата, което не е често срещано в днешно време
  • Поощряването на търсене на разбирателство и мирни решения на конфликти. Ако мислите, че хората трениращи бойни спортове са по-склонни към физическа саморазправа, тогава бъркате много. Това са гледни точки на медии и филми. Всъщност е точно обратното. Спарингите и всекидневното срещане с реалността ти отваря очите, че си човек и много неща могат да ти се случат. Чувството, че знаеш как да се защитаваш ти позволява спокойно да гледаш проблема в очите. Когато нямаш тази увереност си много по-податлив към агресивно поведение, защото чувстваш, че губиш контрол и така се опитваш върешно да се справиш с комплекси и несигурност.
  • Повишено самочувствие. То идва с успехите , а нивото ще се покачва с всяка нова научена техника. Истинско удоволствие за инструкторите и по-опитните членове е да видят как с времето и с ученето, хората се променят и стават комуникативни и много по-отворени за нови неща.
  •  Поставяне на цели и преследването им. Това се нарича прогрес и кара всички нас да се движим напред и да ставаме по-добри, и като хора, и като спортисти.
  • Чувството, че принадлежиш някъде и „братската“ връзка. Без да искаме да обидим дамите, разбира се. Познавайки самата природа на хората, това е едно от най-важните неща за нас. За всички е важно да се чувстват част от отбора, защото с времето той се превръща в едно голямо семейство, което се грижи един за друг и си помага.
Последно и може би най-важно. Подобряване на всички други области в живота. Бразилкото Джуджицу е невероятно ефективен инструмент за развиване на човешкия ви потенциал. Тук всичко по-горе се слива в едно и разбирате, че то ви помага и във всичко, което няма нищо общо с Бразилското Джуджицу.

Да имаш привилегията да си запознат с този спорт от ранните си години е невероятен шанс в живота на всеки млад човек. Самите взаимоотношения с треньори и по-възрастни членове на отбора ще имат неимоверно позитивно влияние върху формиращите се млади характери на децата. Ние смятаме, че имаме правилния подход и начин на мислене за да помогнем на вас и вашите деца в житейския ви път. Заповядайте при нас!
 
    
   Благодарим ви за вниманието. Не се колебайте да споделите и да оцените нашите публикации.

BJJ fo kids
Снимка: www.stopchildbullying.org

Няма коментари:

Публикуване на коментар