сряда, 10 септември 2014 г.

Основни позиции в джу джицу - Маунт (mount)


Доминацията чрез контрол е отличителен белег за всички хватови спортове и по-специално на бразилско джу джицу. Чрез нея вие контролирате своите опоненти като по този начин може без опасност за вас да атакувате.

Маунтът като позиция


Маунт Mount
Маунт в Бразилското джу джицу
Маунтът, също както и сайд контрола, е позиция, при която вие напълно доминирате своя опонент. Пълният маунт (както е пълното наименование на позицията) не се е родил с бразилското жиу житсу - той присъства и в джудо, но там не е развита до нивото на което е в бжж. Има три вида маунт:
-нисък маунт - най-лесният за установяване като контрол, но пък и с най-малко алтернативи откъм атаки
-среден маунт- който е доста по- труден за взимане, но пък за сметка на това ви дава възможност за много атаки
-висок маунт - това е маунтът, в който всички искаме да бъдем. Този маунт е едно от най-неприятните неща за усещане, когато сте отдолу и съответно по-приятно за почивка от Карибите, когато сте отгоре.

Всичко на всичко нещата са следните:
Има човек върху вас, който се опитва да ви заключи или задуши, а вие, под една или друга форма, се опитвате възможно най-бързо и с възможно най-малко усилия да избягате. А да, забравих...ДОКАТО СТЕ ПО ГРЪБ!Нещата са, общо взето, двама на един. Вашият опонент и гравитацията срещу вас. Да... определено не клони във ваша полза. :)



"Минаха ми гарда...взеха ми сайд...Ох, сега и на маунт се качи...Край.."


Това мислене, като че ли, e генетично заложено в нашите глави, особено в началото. Прескачането на тази психологическа бездна ще ви бъде от много голяма полза. Всъщност, като се замисля, не е толкова сходно с прескачането на бездна, колкото с изкачването на връх. Стъпка по стъпка. И колкото повече стъпки правите толкова повече се доближавате до целта си - ескейпите. Всеки губи позиции, на всеки му минават гарда, всеки го заключват. От хората, които за първи път влизат в залата през нахъсаните и гладни сини и лилави колани, до опитните кафяви и черни. Първата стъпка към изкачването на върха е шримпът - най-добрият приятел на практикуващите жиу житсу хора. Тъй като се намирате в неблагоприятна за вас позиция (60/40 за опонента ви, когато е на сайд и съответно 70/30 на маунт) измъкването ви ще е трудоемко и хаотичните мостове няма да помогнат с нищо. Ескейпите са в голяма степен методични. Рядко ще станат от раз с едно движение и понеже сте отдолу то вие сте човекът, който трябва да се движи и да работи. Опонентът ви няма за къде да бърза, той ви контролира, затова не трябва да се оставяте на произвола на съдбата и да чакате, а да бягате.


"След кратка разходка из деветте кръга на ада успях по някакъв начин да се кача на маунт. От тук какво?"

BJJ Mount
BJJ Mount
След кратък престой на маунт разбирате, че позицията съвсем не е толкова лесна за контролиране, колкото изглежда в Youtube. Атакуването пък ви изглежда като крайно недостижима цел, която не бихте осъществили и след хиляда години. Скайдайвингът (skydiving) е доста добър начин да контролирате опонента си без реална опасност да бъдете ривърс-нати. Балансът при тази позиция (както и при всяка друга, в която сте отгоре) e от изключително значение. Атаките от маунт са много и разнообразни. Те трябва да са добре премерени откъм тайминг, тъй като при повечето се създава място, което може да бъде във ваша вреда ако опонентът ви реагира правилно. Друго нещо, на което трябва да обърнете внимание е това от кой вид маунт (висок, среден, нисък) какви атаки имате като опция. При тази позиция трябва да стоите възможно най-ниско и стабилно, тъй като по този начин притискате диафрагмата на опонента си и затруднявате значително неговото дишане.


Какво казва Angry Panda?


Маунтът е една от най-сигурните позиции, когато сте отгоре и една от най-тежките за измъкване, когато сте отдолу. За мен това е позицията с най-голям атакуващ потенциал. Възможностите за офанзивни комбинации са безкрайни ,а един от най-големите плюсове на тази позиция е това, че сте в безопасност, докато атакувате. Също така, за разлика от сайд контрол, не отнема толкова усилия за задържане, тъй цялото ви тегло пада върху корема и гръдния кош на вашия опонент, а когато човек има затруднения с дишането, напълно логично, нещата стават с една идея по-трудни. Когато сте отдолу, обаче, грешките могат да се окажат фатални. Всички движения трябва да са добре премерени и точни. Дори и експлозивни те в никакъв случай не трябва да бъдат хаотични, тъй като по този начин се откривате директно за ключ или душене. С времето ще разберете кои ескейпи работят най-добре за вас, кои атаки са ви с най-голям процент на успеваемост, било то поради дълги крайници, силни такива, естествен усет за техниката и така нататък. Не се страхувайте да атакувате, но не се и хвърляйте презглава. С времето тази позиция ще ви стане приоритетна и ще започнете да я търсите винаги, но дотогава приятни и безконтузни тренировки! :))

Благодаря за отделеното време, надявам се да съм бил полезен. :)). Моля споделяйте и оценявайте.




Още статии от поредицата:

Основни позиции в джу джицу - Гард (guard)




Няма коментари:

Публикуване на коментар