неделя, 28 септември 2014 г.

История на Бразилското джу джицу. II част



Кои са семейство Грейси и с какво са известни в света на бойните изкуства? 

част II

  време за прочитане - 4 минути


Хелсън. 

Митсуйо Маеда > Карлос Грейси > Хелио Грейси > Хелсън Грейси
 
снимка: www.fight24.pl

 


Прякорът на Хелсън като малък е бил „шампионът”. Една интересна история разказва как, когато неговите приятели го търсели по телефона, майка му се ядосвала и отговаряла „ В тази къща всички са шампиони. Кажете кого точно търсите?”

Хелсън Грейси е вторият по възраст син на Хелио. На крехката възраст от 10 години печели първия си златен медал, а на 18 е вече черен колан.Като малък имал много проблеми в училище и не отделял нужното внимание върху уроците. Поради тази причина, Хелио решил да го мотивира достатъчно за да успее някой ден да бъде добър инструктор. За всеки златен медал, който Хелсън донасял вкъщи, Хелио му давал 100 долара. Това запалило искрата в момчето и той се захванал сериозно с представянето си по турнирите. Хелсън не получава своя черен колан в тийнейджърските си години, както много от братята и братовчедите си. Баща му го оставя 7 дълги години при кафевите колани, преди да му връчи следващия.

Прекарва няколко години като инструктор в Рио Де Жанейро и вече натрупва известен брой победи в двубои без правила, като се забелязва агресивния му подход в схватките. През 1985, по покана на небезизвестния Педро Сауер, Хелсън се мести и започва да преподава в Калифорния. След като разбира, че Грейси джуджицу е напълно непознато в Хаваи, решава да запълни тази ниша и отваря академия и в Хонолулу през 1988г, като му помага Карлос Валенте. Хелсън бива награден с червен колан 9ти дан по Бразилско джу джицу на 6.04.2013 година. Тази дата в Хаваи е известна като „Ден на Хелсън”. Той помага на по-малкия си брат Хойс да спечели убедително UFC 1, с което бетонират тяхното място в историята.

Съществуват слухове, че Хелсън е имал над 100 улични схватки, като всички не са били особено дълги. Самият той казва, че единствения път в който е бил тежко победен, е било от собствения си братовчед - Холс. Двамата започнали остър спор, който определено не приключил добре за Хелсън.

Той е първият инструктор, който води чуждестранен отбор за участие в Мундиалите. С времето Хелсън решава да отделя повече внимание на корените на бойното изкуство, като преподава повече техники свързани със самозащита.

Хелсън е известен с взискателността си към неговите колани. Сред неговите ученици са множество известни личности в нашия спорт. Някои от тях са: Братята Магларис – Фил и Рик, известният фитнес инструктор – Стив Максуел Фил Карделла

  През юли 2014 година, Хелсън Грейси бе във Варна, България по покана на Ивелин Иванов, негов ученик от Тексас, Николай Добруджански – теньор на Десант и Станислав Карастоянов – треньор на ЦПК Варна. Състоя се семинар с продължителност една седмица, като накрая имаше специален турнир, на които всички можеха да премерят сили.


Хиксън.

 Митсуйо Маеда > Карлос Грейси > Хелио Грейси > Хиксън Грейси

 
снимка:www.budovideos.com


 Хиксън Грейси безспорно е един от най-известните членове на фамилията. Баща му му дава прякор (въпреки, че не се ползва много) – Urso/Мечка, заради стилът му и невероятната му сила. Третият син на Хелио започва да се състезава на 6 години. На 15 вече преподава, а на 18 получава черния си колан. Баща му казва в интервюта, че той е най-способният от неговите синове. Смятан е от много известни личности в спорта (Рикардо Арона, Деймиън Мая, Пауло Филхо и др.) за най-добрия джу джицу боец живял досега.

Той успява да шокира Бразилия, след като побеждава 105-килограмовия Зулу – дотогава боец с 140 успешни двубои и нито една загуба, ученик на Валдемар Сантана, човек за когото ви разказахме в миналата част на нашата статия. Сантана е бил освен треньор и мениджър на Зулу и срещал големи трудности в намирането на противници, които искали да излязат срещу него. Един ден попитал дали някой в Грейси академията не би искал схватка срещу неговото протеже. Холс веднага искал да сграбчи възможността, но Хелио избрал Хиксън, който тогава е бил само на 18 години. След тежка битка той успява да победи, като задушава своя опасен противник, сервира му първата загуба и кара всички в Бразилия да запомнят името му.

Хиксън Грейси е смятан за най-добрия пример на Грейси джуджицу. Неговата техника е потвърждавана с години чрез четиристотинте си победи, включващи схватки по смесени бойни изкуства, самбо, борба, жиу жицу и вале тудо. Хиксън се превръща в шампион на семейството след като започва да тренира с Холс и обогатява своя набор от техники. Става двукратен шампион на Бразилия по борба и самбо.

Той избира дестинация, различна другите членове на фамилията. За да демонстрира своя талант се насочва към Япония – страната на самураите

снимка:www.budovideos.com


През 1994г и 1995г бива поканен в организираните турнири по свободни боеве, като печели и двете години. Успява да завърши всичките си опоненти, като трябва да имаме предвид, че двубоите са се състояли в една вечер, докато накрая не остане само един победител


 
                 Видео! Хиксън Грейси срещу Дейвид Левицки. Япония 1994година.

Превръща се в икона за Японската публика, като получава невероятен статут и уважение. Неговите боеве са наблюдавани от 50 000 зрители на живо в Tokyo Dome, а телевизионните зрители, тръпнещи в очакване и гледащи как Хиксъс побеждава бойци от Япония и света, са наброявали около 30 милиона. През 1999г излиза документален филм за Хиксън. Темата е неговият начин на подготовка преди шампионата и мирогледа на този човек, познат като "най-смелия мъж на планетата".

Хиксън се е утвърдил и като състезател и като учител. Повече от 30 години обучава бойци и разпространява бразилското джу джицу. В момента той има 8 дан червено-черен колан и не е бил побеждаван никога. Съществуват сведения за над 400 спечелени схватки, но това няма как да се докаже със сигурност.


Хойс. 

Митсуйо Маеда > Карлос Грейси > Хелио Грейси >  Хойс Грейси

 
снимка: www.insidebjj.com


Хойс Грейси е шестият син на Грандмастър Хелио. Това е име, което задължително трябва да представим. През 1993 година неговият брат - Хориън създава UFC. Една от причините семейството да избере точно Хойс за представител на бразилското джу джицу била, че той тежал не повече от 80 килограма и с това се нарежда на последно място сред другите участници в турнира. Тази стратегия успява да докаже на всички зрители, че силата и теглото на един боец не са винаги решаващи. Хойс побеждава и завършва и трите си противници и така изненадва света и става първия UFC шампион.

Много хора смятат, че това събитие маркира началото на главоломното нарастване на интереса към бойното изкуство, което е причината той да добие днешната си популярност и да се развие с толкова бързи темпове. Хойс успява да спечели още 2 пъти шампионския пояс в UFC, като почти винаги е по-лек от съперниците си. Един от най-известните му мачове е в новогодишната карта на К-1 Dynamite, където се изправя срещу 220-килограмовия шампион по сумо – Акебоно. 

снимка:www.fightsport.net


Гигантът се предава в първия рунд само след 2 минути и 13 секунди след началото, като бива хванат в ключ на раменната става. Хойс отново доказва на света ефективността на бойното изкуство създадено от баща му.

                                                                 

 Видео от двубоя в Япония. 2003година
                                          
 През 2013г той също бе гост в България, като проведе семинар в столицата. Хойс ще остане в историята като първия шампион на UFC, във времената в които е нямало категории и целта е била да се установи кое бойно изкуство е най-завършена система за самозащита измежду толкова различни видове. Интересен факт за Хойс е, че той е първия боец в Залата на славата на UFC. Ако той не се беше справил толкова добре с тази негова задача и не беше изиграл ролята си на посланик толкова добре, днес най-вероятно света на бойните спортове щеше да е доста различен.


Хойлър. 

Митсуйо Маеда > Карлос Грейси > Хелио Грейси >  Хойлър Грейси

 
снимка:www.gracienewjersey.com


Хойлър Грейси е петият син. Той се състезава като черен колан от повече от 20 години. Известен е с това, че печели Световното първенство 4 поредни години. Има над 300 мача по Бразилско Джу джицу и е един от най-активните състезатели на клана Грейси.

Хойлър се превръща в истинско страшилище за опонентите си, като печели и организирания от шейха на Абу Даби турнир, (ADCC ) през 1999, 2000 и 2001 година в категория -65 кг. Два пъти е Пан-американски шампион - 1997г и 1999г. Тези негови постижения го превръщат в краля на категория "перо" за тези времена.

Той излезе отново на сцената през март 2014г в турнира Метаморис, за да се изправи срещу Еди Браво. Еди може да се нарече трън в очите на Хойлър още от ADCC 2003г, когато младият американец, тогава още кафяв колан, излиза срещу легендата Хойлър и успява да го събмитне. Еди Браво се възползва от споходилата го слава и чрез нея и иновативните си методи, се налага на световната сцена със свой собствен стил джу джицу. След дълги уговорки и откази, те двамата направиха реванш, 11години по-късно, който бе изключително емоционален и важен за легитимността на Браво и за честта на Хойлър. 



Макар на по-напреднала възраст от всички други участници в схватките, Еди и Хойлър направиха най-динамичния двубой за цялата вечер и според мен, един от най-интересните NO-Gi мачове за всички времена. 

снимка:www.txmma.com


Той е отговорен за развитието на някои от най-добрите в спорта, като Сауло и Александре Рибейро, Вини Магалеш, Ренато Барето и други. Дълго време ръководи академията на Gracie Humaita, докато не се мести в Щатите и отваря своя собствена в Сан Диего, Калифорния - Victory MMA.

Хойлър притежава 7 дан червено-черен колан и има 10 MMA двубоя. 

Предоставяме ви един клип от 1999 година, в който Хиксън и Хойлър представят набор от техники пред японската публика. След запознаването с движенията следва и спаринг между братята. Надяваме се да се хареса и на вас :)




                                                                                                          край на втора част


Благодарим ви за вниманието. Не се колебайте да споделите и да оцените нашите публикации. 



Няма коментари:

Публикуване на коментар